Tervetuloa uusi (jooga)vuosi

Tervetuloa uusi vuosi. Uuden vuoden alkaessa tulee aina mietittyä mennyttä vuotta sekä suunniteltua ja ajateltua alkavan vuoden tavoitteita. Minä olen päättänyt nimittää tämän vuoden joogavuodeksi. Ensimmäinen tavoitteeni on jatkaa viime vuonna alkanutta joogainnostusta. Melkein kolme vuotta siinä meni toisen lapsen syntymän jälkeen, että pääsin sellaiseen rytmiin, johon olin tottunut ennen lapsia. Muistan taas sen selkeyden ja puhtaasti hyvän olon tunteen, joka joogaharjoituksesta tulee. Mielen tasolla se on selkeyttä ja avoimuutta, sydämen tasolla se on uskallusta luottaa omaa intuitioon ja työntää omat pelot syrjään ja kehon tasolla se on vahvuutta ja notkeutta, joka tekee olemisen pehmeäksi. Samalla se opettaa kärsivällisyyttä ja lempeyttä sekä itseä että muita kohtaan. Niinpä iltaisin menen nukkumaan innostuneena jo valmiiksi seuraavan aamun joogaharjoituksesta. On aina yhtä yllättävää tutustua itseensä joogamatolla, sillä koskaan ei etukäteen voi tietää, miltä tuntuu, onko keho voimakas vai väsynyt, onko mieli vapautunut vai ei. Yksi asia on kuitenkin varma: aamu alkaa paremmin, kun ehtii hetken viettää omaan itseensä tutustuen.

Jooga opettaa myös nöyryyttä. Usein haluaisin edetä nopeammin niin joogaharjoituksessa kuin oikeassakin elämässä. Sen takia toisinaan vaativa asanaharjoitus on erittäin hyvä kärsivällisyysharjoitus: kaikki tapahtuu, kun on sen aika. Jooga opettaa mielenlujuutta ja taitoa keskittyä. Aamuvarhaisella lämpimästä sängystä ylösnouseminen ei ole aina helppoa saatikka houkuttelevaa, mutta silti sen arvoista. Olen kiitollinen, että olen löytänyt harjoituksen, joka on auttanut minua muuttamaan elämääni monella tavalla paremmaksi. Onneksi olen löytänyt täältä kotoa Montpellierista oman joogakoulun ja opettajan sekä tietenkin sen joogayhteisön. Mikään ei voita yhdessä harjoittelemista, sillä muiden antamasta energiasta saa paljon voimaa omaankin harjoitukseen. Toisaalta yksin harjoittelemisessa on omat hyvät puolensa, sillä silloin ei voi tukeutua avustuksiin vaan on löydettävä keinot harjoitella niitä vaikeimpiakin asanoita itsekseen. Olen päättänyt tuplata harjoituskerrat joogakoululla tänä keväänä kahteen kertaan viikossa ja muina aamuina tavoite on harjoitella omassa rauhassa kotona. Olkoonkin, että osa harjoituksista tulee olemaan lyhyempiä kuin toiset. Olen myös alkanut lukemaan joogakirjoja uudelleen ja niistäkin olen löytänyt hyviä muistutuksia, että itse asiassa joogassa on kyse meditaatiosta: kyvystä hiljentää mieli. Hiljainen mieli on vahva keho. Keho on sielun temppeli.

Kun mieli hiljenee, on helpompi kuulla oman itsensä äänen. Mitä minä haluan? Kaikista pelottavinta (ainakin minulle) on kuunnella sitä sisäistä ääntä, jolla ei ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa, mikä on järkevää. Silti se sisältää lupauksen siitä, jos pelosta huolimatta uskaltaa, ei sitä tule katumaan. Ranskassa yleisesti jooga tai astangajooga ei ole niin suosittua kuin Suomessa tai ehkä muissa Euroopan maissa. Joka päivä joogaopetusta tarjoavia kouluja ei ole tarjolla kuin kaikista isoimmissa kaupungeissa kuten Pariisissa ja Lyonissa. Tai Toulousessa, jossa kävin viime kesänä harjoittelemassa Ashtanga Yoga Shala Toulousessa Antoine Suplissonin ohjauksessa. Itse joogasali on aivan mielettömän kaunis ja siellä on ihana tunnelma. Antoine ei ehkä ole (tämä perustuu omaan arviooni) aivan perinteinen astangajoogaopettaja, mutta silti sain häneltä muutamassa päivässä hyviä ohjeistuksia, erityisesti hyviä neuvoja välivinyasaan ja nostoihin: kuinka aktivoimalla jalkojen lihakset kehosta tulee kevyempi. Yleensäkin jokaiselta opettajalta oppii aina jotain, sitten ne itselle tärkeät opettajat vain löytää. Sen, kuka koskettaa jotain, mitä on vielä opittavana.

Kun mietin Ranskaa, ensimmäinen ajatus ei ehkä ole rauha tai luonto. Kuitenkin täällä on toista upeampia, henkeäsalpaavimpia paikkoja. Ei tarvitse mennä kauaksi kun luonto ja ympäristö muuttuu. Jokaisella alueella on oma erityinen luonteensa ja tunnelmansa. Jos viitsii lähteä Cote d’Azurin ja Nizzan tunnelmista vähän kauemmaksi, saattaakin löytää jotain aivan ihan erilaista. Niin, Ranska oli melko vieras maa minulle ennen kuin muutimme tänne. Usein meillä on mielikuvia Pariisista ja Nizzasta – niistä kaupungeista, joihin Suomesta pääsee suorilla lennoilla, mutta sen lisäksi jää vielä iso osa maata kokematta. Uutena vuotena suuntasimme kohti Espanjan rajaa ja Pyreneiden vuoristoa. Ihastuin ikihyviksi vuorten kauneudesta ja rauhasta. Ehkä olen tulossa vanhaksi, mutta uusi haaveeni on viettää muutama päivä vuoristossa, ilman ihmismassoja tai turistikohteita. Matka sisältäisi vain hiljentymistä ja olemista. Ranskassa minua ihmetyttää myös sen rikas ja monipuolinen historia. Lähes minne tahansa vuorenrinteelle katsoessa näkee joko kirkon, linnan tai niiden raunion. Vuorten lähettyvillä on myös luostareita enkä yhtään ihmettele, että vuoret ovat houkutelleet rakentamaan hiljentymisen paikkoja kauaksi muusta elämästä. On helppo ymmärtää, että niin kauniissa ja mielen hiljentävissä maisemissa voi tuntea jumalan läsnäolon: minkä tahansa jumalan, sillä niin täältä löytyy perinteisimpiä katolisia luostareita kuin mahdollisuuksia vaikkapa meditaatio-retriittiin buddhalaisittain.

Oman vuoristohiljentymisen lisäksi olen kirjoittanut tämän vuoden tehtävälistalle joogaworkshopiin osallistumisen. Suurimpana suosikkina tällä hetkellä minulla on workshop Marseillen lähettyvillä heinä-elokuun vaihteessa. Minulla on vahvasti sellainen tunne, että tänä vuonna tällä tulee olemaan minulle suuri merkitys. Niinpä se on tämän vuoden tavoitteeni. Sen lisäksi toiveissa on tutustumismatka Pariisiin, tietenkin muutama Suomen visiitti ja ystävien ja sukulaisten tapaamista. Kokonaisuutena tämä vuosi on pyhitetty uusille kokemuksille, oman intuition kuuntelulle sekä toisenlaisen Ranskan löytämiselle. Ranskan opiskelu tulee tietenkin jatkumaan, sillä haluan ymmärtää ranskalaista kulttuuria yhä paremmin, niin usein yhä ihmettelen asiaa jos toistakin. Onneksi ranskalaiseen kulttuuriin kuuluu tietenkin nautiskelu – joie de vivren eli elämänilo on osa ranskalaisuutta. Jos sen lisäksi ehdimme tutustua omaan kotiseutuumme paremmin, olen ehdottomasti tyytyväinen. Odotan malttamattomana tätä vuotta, sillä nyt se kunnolla alkaa. Lomat on lomittu ja lapset ovat palanneet takaisin kouluun. Bienvenue 2020, je suis prête, minä olen valmis!

Mielihyvää, iloa ja nautintoa

En aio sua omistaa, vaan elämääsi somistaa,

Niinkuin enkelit tekee

Mä haluun antaa mielihyvää, lisää lempee sun päiviin

Anna mun nostaa sut pilviin, sillä enkelit tekee niin.

Jukka Poika: Mielihyvää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s