Tasapainoilua

Tasapaino on siitä erikoinen tila, että sen saavuttaminen voi viedä kuukausia, mutta sen menettämiseen riittää vain pieni hetki. Henkisen ja fyysisen tasapainon voi horjuttaa jo ihan jokin merkityksettömältä tuntuva asia: lapsen vatsapöpö, sanaharkka töissä tai kotona, tai jonkin sortin pettymys jonkin asian lopputuloksesta. Huonosti nukutut yöt, liian vähäinen tai liiallinen syöminen ja/tai paha mieli vie koko kehon kaaokseen. Minulle kävi niin. Luulin, että olin vihdoin saanut kaiken järjestykseen eikä mikään horjuttaisi mielenrauhaani kun tömps – törmäsin mielipahaan. Yhtäkkiä tulin rämisten alas saavuttamastani norsunluutornista. Mieli on tukkoinen eikä ajatus kulje. Väsyttää ja harmittaa.

Pic Saint Loup

Joskus jopa joogamatolle astuminen on silloin työn ja tuskan takana. Silloin auttaa jo, jos pystyy harjoittelemaan edes vähän. Laatu korvaa määrän. On helppo huomata, kuinka keho varastoi tunteita. Tunteita ei voi nähdä, mutta oih, kuinka ne voikaan tuntea kehossa. Kun ahdistaa, on vaikea hengittää. Keho on raskas, energia ei virtaa. Joskus harvoin käy niin, että joogamatolla saatan purskahtaa itkuun, jota keho on säilönyt sisällään. Niin, joogaharjoitus on minulle omaan itseensä tutustumista ja yhteyden löytämistä. Myös silloin, kun se tuntuu vaikealta. Jooga auttaa minua näkemään sen, kuka minä olen sillä hetkellä, kun luulen sen hukanneeni. Hengitys hengitykseltä se auttaa minua palauttamaan kadottamani tasapainon.

Täällä huomaan, että toisinaan itseään joutuu kovettamaan enemmän kuin mihin on tottunut. Aina ei riitä, että on ystävällinen ja kiva tyyppi. Toisinaan itsestään joutuu tarjoilemaan ja löytämään kovemman version. ”Älä astu varpailleni” – hengen mukaisesti joskus omaa reviiriään joutuu puolustamaan. Toisaalta oman voimansa ja rajojensa löytäminen voi olla myös voimaannuttavaa. On asioita, joita ei voi katsoa sormien läpi tai omaa sydäntään ei voi olla kuuntelematta. Jos ei osaa itse puolustaa itseään, ei sitä tee kukaan mukaan. Kenenkään armoille ei saa jättäytyä. Silti itseään ei saa kovettaa liikaa eikä saa muuttua liian kylmäksi.

Jooga on ollut alusta lähtien sellainen, joka on elänyt vierelläni, suurimman osan aikaa täydellä teholla, mutta myös joskus hiljaisemmalla liekillä. Aina se on palauttanut minut elämässä oikeaan suuntaan. Oli aika jolloin elämäni täyttyi joogasta. Se oli aikaa, jolloin kovasti mietin elämäni suuntaa ja kaikkea sitä, mitä siinä oli pielessä. Silti jooga antoi olemassaololleni jonkin tarkoituksen: ei tarvinnut miettiä liikaa, sillä olihan minulla paikka, minne mennä ja olokin tuntui aina sen jälkeen hyvältä. Sitten kuitenkin aloin saada erilaisia kipuja, selkä oli kipeä ja oli pakko keventää harjoitusta ja sitten jopa vähentää harjoituskertoja. Oli pakko tunnustaa elämän tyhjyys, kun en voinutkaan täyttää sitä joogalla. En voinut paeta joogamatolle. Oli kuin se oli sanonut minulle, että paeta ei voi. Mene ja löydä elämäsi ja tule sitten takaisin. Sitten taas olen harjoitellut kahden raskauden läpi. Hiljaa ja itseäni kuunnellen, mutta silti, se on elänyt mukanani sen. Aika pian synnytysten jälkeen olen palannut matolle, ensin pieneksi hetkeksi ja sitten pidemmäksi hetkeksi. Joogasta on tullut ystäväni, jonka luokse voi palata löytämään itsensä uudelleen ja uudelleen. Joskus rikkonaisena, joskus sydän täynnä iloa. Tässä hetkessä jälleen kerran jooga auttaa kuuntelemaan sydäntäni silloinkin, kun en itse ole varma, mitä se yrittää minulle kertoa.

Kesämuistoja

Syksy tuo lisäksi omat haasteensa, kun arki muuttuu ja on sopeuduttava uuteen kiireisempään rytmiin. Vielä tuntuu, että kaikki on yhtä sekasotkua siitä lähtien, kenen pitää olla missä ja mihin aikaan. Onneksi silti joogatunnit alkavat taas ensi viikolla ja vaikka se ei helppoa tule olemaan, yritän sisällyttää sen kalenteriini. Samoin toivon, että tasapaino alkaa hiljalleen löytyä tähän syksyyn. Lisää uudesta arjesta ja uusista aluista ensi kerralla..

Ilta hämärtyy

Oo se kun oot
Mä haluun oppii sut
Ei kukaan täällä kai oo kokonainen
Oo se kun oot
Hei mikä rikkoi sut
En oo sellainen kuin muut mua ennen
Sanni: Oo se kun oot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s