Kesäkuuma huumaa

Kaskaat ovat alkaneet sirittämään. Parempaa säätiedotetta ei olekaan kuin kaskaat. Kun siritys alkaa, voi olla varma, että lämpöä on lähemmäs 30 astetta. Olen yrittänyt etsiä virallista selitystä, miksi ne alkavat sirittää lämmön noustessa, mutta en ole vielä sellaista löytänyt. Miten äänekkäitä nuo pienet otukset voivatkaan olla! Välillä tuntuu, että korviin sattuu ja voi sitä hiljaisuutta, kun ne hetkeksi taas hiljenevät. Jotenkin tuntuu, että helteet alkoivat täällä kovin yllättäen. Kevät oli melko epävakainen – jopa sateinen. Lämpötila pysytteli pitkään 20 asteen tuntumassa, niin että siihen ehti tottua, samoin usein oli pilvistä ja tuulista. Sellaista keskilämmintä ei oikein tuntunut olevan missään vaiheessa. Sitten olin Toulousessa, jossa lämpöä oli jo sen verran, että vedin shortsit jalkaan ja otin aurinkorasvan esiin. Sitten tuli superhelteet – la canicule. Ranska joutui helleaallon alle. Ensin meille ei luvattu kuin kolmeakymmentä astetta, mutta sitä mukaan kuin viikko kului, ennusteet muuttuivat, ja ei aikaakaan kuin olimme punaisen varoituksen alueella. Odotettiin ennätyslämmintä – lämpötila nousisi yli 40 asteen. Koulut sulkivat ovensa ja televisiossa pyöri varoituksia – juo paljon, pysy sisätiloissa ja viileässä vähintään kolme tuntia päivässä. Älä urheile lämpimimpään aikaan. Viime viikon perjantaina kadut olivat melko hiljaisia, ihmisiä ei näkynyt paljon ulkona. Ihmiset olivat ottaneet varoitukset todesta. Ranskan aikaisempi korkein lämpötila 44,1 astetta mitattiin vuonna 2003 Gardin maakunnassa, ei niin kaukana täältä. Tämä ennätys kuitenkin rikottiin viime perjantaina eli 28.6.2019, sillä silloin mitattiin 45,9 astetta jälleen Gardin maakunnassa. Erikoista on myös se, että lämpöaalto tuli jo kesäkuussa, kun elokuussa siihen on jo kai totuttu.

Tammikuussa sanoin, että asettuminen tänne ei ole tuntunut lomalta missään vaiheessa. Nyt kai voisin sanoa päinvastoin: Tämä lämpö saa tuntumaan kuin olisi lomalla. On vaikea pitää rutiineista kiinni, lasten nukkuma-aika lipsuu myöhemmäksi. Syömme eteläeurooppalaisesti myöhään, sillä kellään ei ole nälkä, kun on kuuma. Menemme lasten kanssa rannalle illalla, kun on viileämpää. Päivällä täytyy keksiä jotain muuta puuhasteltavaa, mielellään sisätiloissa. Tutustumme ensin lähialueen meriakvaarioihin. Onneksi lapset eivät vielä ole kyllästyneet kalojen katseluun. Keho on raukea, lämpö nukuttaa. Vietämme iltapäivisin siestaa. Vie hetken aikaa, ennen kuin tähän tottuu ja elämä asettuu uuteen rutiiniin. Nyt joutuu muistuttamaan itseään, että kaikesta huolimatta emme ole lomalla. Emme ihan vielä. Loman aika on elokuussa.

Ranskassa tyypilliset lomakuukaudet on heinä- ja elokuussa, sulkevathan koulut silloin ovensa. Lehdestä luen, että 33 miljoonaa ranskalaista pitää lomansa kesällä. Ihan sama ei ole (ollut), milloin lomasi pidät, sillä lukemani mukaan tietyntyyppiset ihmiset pitävät lomansa joko heinäkuussa tai elokuussa. Tämän mukaan heitä kutsutaan joko nimellä juilletistes tai auôtiens. Leikkimielisesti voi sanoa, että ilmeisesti ei ole ihan sama, kumpaan kastiin kuulut! Perinteisesti lapsiperheet ovat pitäneet lomansa elokuussa ja heidän lomamatkansa ovat suuntautuneet rantakohteisiin. Heinäkuussa lomailevien lomakohteet ovat olleet tätä monipuolisempia. Julkisella sektorilla ”perinteistä” työtä tekevät ovat tavanomaisesti pitäneet lomansa elokuussa, mutta nykyään mikään ei kai ole näin mustavalkoista. Heinäkuussa lomailevat saavat kuitenkin nauttia hieman halvemmista lomista ja vähemmästä turistimäärästä. Onneksi sentään kaikkien lomailevien tavoitteena on rentoutua, nauttia ajasta perheen ja ystävien kanssa ja ladata akkuja.

Narbonne

Lämpö tuo tavalliseen elämään myös muut haasteensa. Olen jo kerran saanut vatsanväänteitä, kun olimme käyneet ravintolassa syömässä. Olen siis tullut epäluuloisemmaksi, mitä ja missä syön näillä helteillä. Sen verran ikävää oli viettää koko loppupäivä erittäin huonovointisena. Kaupastakin pitää kiirehtiä nopeasti kotiin, jotta ostokset eivät ehtisi lämmetä. Samoin jooga on muuttunut erittäin hikiseksi lajiksi. Toisaalta keho on ihanan pehmeä tästä lämmöstä ja tuntuu kuin palautuminenkin tapahtuisi nopeammin. Tämä onkin jotain uutta. Mietin, miltä minusta tuntuu, kun ollaan elokuun lopussa. Olenko sitten jo tullut aivan sinuksi tämän lämmön ja uuden elämäntyylin kanssa?

Sète

Asfaltti tomuinen tahtoisin oluen mut ei, en saa

Kaupungin vankina muuta ei tarvita ku botski ja bensaa

Tai ois edes airot ni soudetaan

Vien sut etelään vaimo

 

Hankoon Helsinkiä pakoon soudan Hankoon

Lippu mastoon

Joo mä oon sun Jacques Cousteau

Vadelmaveneellä makeemmilla vesillä

Hankoon Helsinkiä pakoon soudan Hankoon

Kasmir: Vadelmavene

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s